dissabte, 24 d’abril del 2010

Els Castells i la seva indumentària


Aquesta entrada de blog la volem dedicar a l’ indumentària d’ una de les tradicions catalanes més conegudes: Els castells.
A tall d’ introducció direm que els castells van néixer a Valls a principis de S XIX, amb la colla dels Xiquets de Valls, la qual es va fer molt popular i van anar sent imitats en diferents poblacions del voltant fins que aquesta tradició es va estendre’s arreu del país. Originàriament els castells provenen del Ball de Valencians, una dansa popular que al final s’ acabava aixecant una petita estructura que podia variar segons la zona i l’ època.
Per parlar de la indumentària castellera creiem que, hauríem de començar a parlar dels vestits del Ball de Valencians, ja que si n’ és l’ origen, també ho serà de la seva indumentària.
L’ indumentària del ball de Valencians, tot i que pot variar depenen de la zona, consta de: calça curta, camisa blanca, faldellí, mocadors creuats sobre el pit, faixa, mocador al cap, espardenyes, picarols als turmells i castanyoles a les mans. La calça i la camisa sempre són de color blanc o clar, però hi ha certes peces que poden variar segons el poble i la circumstància, tot i que tots els colors són típics del Camp de Tarragona. Per posar un exemple de diferència entre Balls, podem observar com, actualment, el ball de Valencians de Tarragona porta una armilla i el de Reus no.
Veient els vestits del ball de Valencians i fent la comparació amb la vestimenta castellera veiem una evolució d’ aquesta, ja que la camisa, la calça curta i la faixa hi continuen sent, però han desaparegut mocadors, castanyoles, faldellí etc.. en definitiva, tot el que els balladors es treien per fer la construcció que es feia al final.
Així ens quedaria que l’ indumentària castellera consta de pantalons blancs, camisa i faixa.
Els pantalons blancs que es porten actualment, solen ser texans, de fil o de cotó, perquè són més còmodes i són de color blanc degut a la calça curta que duien els antics balladors de Valencians. El perquè del color blanc dels pantalons potser degut a que quan els homes anaven assajar, venien del camp, i per tan portaven la roba de treballar que no era massa còmoda per fer castells, aleshores es treien els pantalons, quedant-se amb calça curta (calçotets) que eren de color blanc.
Un altre element important dels castellers és la seva camisa, que és un símbol distintiu entre les diferents colles. A part, és un element que cobreix la part toràcica del casteller evitant rascades, absorbint la suor, i a més a més, és un bon lloc on agafar-se, en cas de que ho necessitin. També protegeix del contacte directe de la pell amb, per exemple, dels peus del altre casteller.
I finalment tenim la faixa,que tot i ser una peça de vestir tradicional (en el camp es feia servir, per exemple, perquè no es carregues la zona lumbar amb els treballs) en els castells és un element que es indispensable. Una peça de roba que és importantíssima en la realització de l’ activitat castellera, perquè serveix com a ancoratge i protecció de la zona lumbar, que es una zona que pot patir moltes lesions degut que s’han de suportar grans pesos. Però aquesta s’ha de saber posar bé per millorar el rendiment i prevenir lesions.
S’ ha de comentar que en els castells, la faixa no sempre és útil per a tothom, ni tothom necessita el mateix de la faixa, ja que l’ anxaneta i l’ acotxador, només el porten per una funció estètica, perquè ells no han de suportar cap mena de pes. En canvi, un casteller de tronc necessitarà una faixa, que no li balli, però que li apreti i li permeti moure’s  i respirar. Tampoc ha de ser molt alta, o dificultarà l’ ancoratge. Pel baix, la faixa a de ser alta, que li cobreixi bé l’ esquena però no massa, perquè aleshores li costarà respirar per culpa de la faixa i la pressió durant la realització de l’ activitat.
La col·locació ideal de la faixa seria des de l’ estèrnum fins al engonal i apretar segons el pes que hagi de suportar el casteller, però esta clar que aquest tindrà les seves manies i la seva manera de treballar.
Les faixes ortopèdiques són un bon complement que molts castellers utilitzen avui en dia per reforçar la seva posició.
Podíem resumir els efectes positius i la prevenció en quatre punts:
-       La sensació sobre la panxa i l’ esquena, produeix una sensació de pressió que ajuda a la musculatura a treballar millor.
-       Actua com un termòmetre regulador de la temperatura, ja que no deix que s’ escapi la calor, i els músculs treballen a la temperatura idònia.
-       Amb la pressió de la faixa, s’ evita l’ expansió del múscul (quan el múscul suporta molta pressió, s’ expandeix, augmenta de dimensions) per tan ajuda i descarrega un 40% del pes de l’ esquena i protegeix la columna.
-       També protegeix del augment de la pressió corporal, per tan el cervell.
Cada cop s’ estan fent més estudis per la prevenció de lesions en el món casteller, i en concret amb la faixa, per estudiar els diversos tipus de faixa per a cada posició del castell i poder millorar així la prevenció de lesions.




Bibliografia:
Palomar, Salvador. El ball de valencians a Reus, al Baix Camp i al Priorat. Ed Carrutxa. 2002. Reus.
Bofarull Solé, Joan. L’ origen dels castells. Anàlisis tècnica i històrica. Col·lecció L’ aixecador. Edicions Cossètania. 2007. Valls
Revista Castells. Enfaixar-se:  el primer manament casteller. Setembre –octubre. 2009. Núm 28. Pág: 36-37.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant el vostre blog! Sóc estudiant de disseny de moda i us animo a que feu més entrades.

Drapaire26 ha dit...

Bona entrada però a veure si us poseu les piles que es un tema molt interessant!! :P
pit i amunt i visca els castells!!!

Glòria Lumbreras ha dit...

Podríem descobrir l'origen del mocador casteller? Per què és vermell amb punts blancs?

Pamboli ha dit...

Bon article!!!.…Tinc la mateixa pregunta que la Gloria...també ve del valle de Valenciana el disseny del mocador?

Publica un comentari a l'entrada