dimecres, 24 de febrer del 2010

ELS VESTITS TRADICIONALS

 Tal com deia Ramon Felipó Oriol: “Les nostres tradicions són de defensa de la identitat com a poble, perquè, durant la major part del segle XX, Catalunya restà sotmesa a dues dictadures: des de 1923 a 1930, la del general Primo de Rivera, i de 1939 a 1975, la del general Franco. La dictadura canvià la manera d’entendre els símbols i la utilització en prohibir i perseguir-ne l’ús públic de tots, perquè la bandera i l’himne eren alhora la representació de la pàtria i un emblema de lluita per les llibertats polítiques, nacionals i sindicals.

Totes les nacions del món, amb estat o sense, tenen bandera, himne i festa nacional, i a Catalunya des de fa anys, els tenim establerts. La bandera és la de les quatre barres, la senyera; l’himne, “el Cant dels Segadors” i la festa nacional, l’Onze de Setembre. Els símbols a què faig referència, són els de Catalunya, tot i que en alguns aspectes es podrien estendre al conjunt dels Països Catalans.”

Aquest blog és i serà el resultat d’un treball d’ investigació en el qual volem fer referència a la vestimenta de les diferents tradicions que hi ha a Catalunya. Així doncs, intentarem fer una breu introducció als vestits del folklore català com és ara: el vestit d’hereu, el vestit de pubilla, l’ indumentària castellera, el vestit dels diables i actes de foc i altres elements que representen la nostra cultura.

Així podrem veure que fent referència a un element tan bàsic com són els vestits podem identificar una cultura. Nosaltres farem (o si més no ho intentarem) un repàs per les diferents peces de roba i vestits que han marcat les nostres tradicions.

I és gràcies a Joan Amades, i altres autors, que ara podem conèixer algunes de les nostres tradicions, que ha poc a poc es van perdent, ja que segons diu ell: “Els nostres fills no sabran ni la meitat del que nosaltres sabem del nostre tresor tradicional i als nostres néts ja no els arribarà res.”

Per sort nostra, ell mateix va recollir-ho i explicar-ho en les seves obres, ell va ser el principal llegador de la nostra memòria col•lectiva que ens ha arribat generacions després que ho publiqués. I es en un gest d’agraïment a la tasca de tots aquests autors, que volem apropar amb una eina, com és internet, una petita part d’ aquesta feina.
*AMADES, Joan. Les tradicions patriòtiques catalanes. Biblioteca de Tradicions Populars, núm. 9. Primera edició. Edicions El Mèdol. Tarragona, 2001.pàg. VII.

*AMADES, Joan. Notes d’indumentària. Biblioteca de Tradicions Populars, núm. 22. Primera edició. Edicions El Mèdol. Tarragona, 2003.pàg. III.

15 comentaris:

abf ha dit...

Ànims.... això pinta bé.

Anònim ha dit...

al fossar de les moreres no s'hi enterra cap traidor fins perdent nostres banderes serà l'urna de l'honor

vestimentatradicionalcatalana ha dit...

annetta08 gràcies xl ànims!!!

Despertaferro ha dit...

bon inici compatriotes, espero que actualitzeu aviat!

Anònim ha dit...

molt xulo el blog!!felicitats!

Ethel Allué ha dit...

Mol bé! Hauríeu d'incloure els enllaços dels blocs dels vostres companys.

Anònim ha dit...

Hola!
El blog està molt bé i és molt interessant el fet de recollir la història a partir de la indumentària dels pobles (ja sigui dels catalans o de qualsevol lloc del món), ja que, si més no, la indumentària és el reflex de la seva societat.

Ànims i felicitats!!!

Anònim ha dit...

oooohh!! qaee bonikuuu!!

Daniel Garrido ha dit...

pinta molt be aixos! us agrego al meu!

Anònim ha dit...

Por que no lo poneis en ESPAÑOL CATALANES DE MIERDA

Anònim ha dit...

anònimo de mierda, aquesta pàgina es en català....¿Perquè collons entres si no t'agrada, eh?

Mare meva, la gent s'aborreix.

noelia ha dit...

M'agrada molt aquesta explicació del trajo i vestit tradicional, estava busant el el cercador a veure si li havia fet correctament el vestit de pubilla a la meva nena i sembla que si que es tot igual com expliqueu :) aquest diumenge em toca vestir-la jejejej estic molt contenta i l'any que ve vestiré al petitó de la casa

ceguico ha dit...

Algu te o sap on podem trobar patrons de vestit tipic catala de dona.gracies a tots

Unknown ha dit...

Do you want to use your Hitbtc account on the computer? Do you want to confirm whether it is safe and secure to use Hitbtc account in the computer? The answer to all these questions can be provided by the well-versed professionals who are skilled and experienced in providing assistance. You can dial Hitbtc support phone number 1-800-665-6722 and get the best-suited solutions and techniques from the experts. The experts feel delighted to help you at every possible step.

CARLES ha dit...

Perquè no es una pàgina per ñordus de mèrda! Visca la Terra lliure! Fora colons

Publica un comentari a l'entrada